Friday, November 30, 2012

Dominacija fiata 128 u klasi 1150 grupa 1

1974. godine klasa 1150 "grupa 1" je osmišljena kao nacionalna klasa, pored klase fića, sa idejom da i u njoj nastupaju serijski automobili domaće proizvodje pa su tako klasom dominirala vozila zastava 101.
Kako od početka osnivanja klase u imenu iste nije jasno precizirano "automobili domaće proizovodnje i montaže" 1975. godine ta klasa postaje "otvorena" ,sto je značilo da u njoj mogu da se pojave svi homologirani automobili zapremine do 1150ccm, sto izaziva protest aktuelni vozača koji je vrlo brzo odbijen pa se tako u klasi pojavljuju dva nova automobila fiat 128 sport kupe za čijim su volanima sedeli Marino Ivančić i Mladen Gluhak.
Ova dva takmičara su sa lakoćom osvajali pobede pored "nemoćnih kečeva" koji su bili nesto slabiji od 128ica pa više nije bilo pitanje da li će neka 128ica pobediti već koja, Marinova ili Gluhakova.
Na prvoj trci je većina vozača ove klase uložila je prigovor na ispravnost Gluhakove 128ice, konkretno na gume i felne ali prigovori nisu uvaženi jer je automobil u potpunosti bio pripremljen u skladu sa homologacijom tako da su Marino i Gluhak nastavili medjusobno da vode borbu za prvo mesto tokom sezone