Thursday, May 12, 2016

Oslobodjenje Kragujevca 71.

Na ulicama Kragujevca održana je poslednja trka za šampionat Jugoslavije 1971. godine na kružnim stazama.
Staza je bila u nešto boljem stanju nego što se naviklo ali to je još uvek bilo daleko od neke iole ozbiljne staze. Krivine su bile solidno obezbedjene ali ne i pravci jer je publika stajala na samom ivičnjaku i posmatrala trku.
U većini klasa šampioni su već bili poznati i pre ove trke. U nacionalnoj klasi to je bio Miki Živanović koji je na ovoj trci hteo sezonu da završi na najboji mogući način, pobedom, ali ga je u tome sprečio Josip Lončar koji je od starta do cilja vodio i pobedio. Zanimljiva borba vodila se za 3. mesto izmedju Novaka i debitanta Sretenovića koji je ipak završio iza iskusnog Novaka. Posle trke Sretenović i nekolicina njegovih "navijača" krenuli su u fizički obračun sa takmičarima koje su smatrali krivim za njegov plasman, pa su tako deblji kraj izvukli Živanović, Novak i Stojanović. Sretenoviću to izgleda nije bilo dovoljno pa je pored svega uložio i prigovor na pomenute takmičare sa obrazloženjem da su mu smetali u trci. Vicešampion klase bio je Veco Holjevac koji se nije ni pojavio na ovoj trci jer mu je pozicija u šampionatu bila zagarantovana, mozda i bolje jer bi se i on verovatno našao ispred Sretenovića pa bi mozda i on izvukao deblji kraj kao njegove kolege.



 Klase do 850 i 1000ccm su po običaju vozile zajedno, u klasi do 1000ccm pitanje šampiona se rešavalo izmedju Dubravka Smiljanića i Djanija Šverka u abartima i Branislava Boškovića u nsu tts. Od samog starta trka je počela neregularno jer je Šverko i pre znaka startera trke krenuo i progurao se u prvi red da bi posle znaka startera odmakao konkurentima.
Smiljanić je neko vreme držao priključak za Šverkom ali je morao da odustane u 13. krugu zbog kvara na motoru. I Bošković je takodje morao da napusti trku pre kraja zbog otkazivanja kvačila tako da je Šverku ostalo da mirno privede trku kraju i osvoji šampionsku titulu što je i učinio.Iza njega na podijumu su završili Tasić i Ilić u nsu-ima tts.


Šverko i Smiljanić
 I u klasi do 850ccm se takodje rešavalo pitanje šampiona izmedju Jankovića i Štimca.
Štimac nije imao sreće i zbog problema sa autom morao je da odustane već u drugom krugu tako da je pobeda i titula otišlla kod Srdjana Jankovića.

U zadnjoj trci startovale su klase do 1300 i preko 1600ccm. Klasa do 1600ccm se nije bodovala obzirom da se pojavio samo jedan takmičar, Bogdan Damjanović. a šampion klase je bio već odavno poznat. Lang je pobedio na svim trkama u sezoni tako da je ovu mogao i da preskoči što je i učinio.
 U slabijoj klasi Paliković je već osvojio titulu i pre ove trke tako da se nije ni pojavio u Kragujevcu kao ni Brana Višnjić. Aca Todorović je imao problem sa svojom alfom ali se u trci pojavio za volanom pozajmljenog nsu-a pa je Kulundžić ostao bez konkurencije i lako trku priveo kraju. Drugi je bio Petrović ispred Perovića.
Kulundžić
 U klasi preko 1600ccm Goran Štrok je takodje pobedio na svim trkama koje su vožene pa se u Kragujevcu nije pojavio. Ostalo je pitanje vicešampiona koje je trebalo da se reši izmedju Regvarta i Alihodžića u alfama. Alihodžić se više puta okrenuo na stazi tako da je Regvart lagano stigao do pobede i nezvanično postao vicešampion Jugoslavije.
Obzirom da je spakovao svoj auto odmah posle trke i krenuo za Zagreb ne čekajući da istekne vreme za žalbe, Alihodžić je uložio prigovor na težinu Regvartove alfe. Komisija nije to mogla da utvrdi jer auta nije ni bilo pa su u skladu sa pravilnikom mogli samo da diskvalifikuju Regvarta što su i učinili tako da je zvanični vicešampion Jugoslavije za 1971. godinu bio Sead Alihodžić.
Drago Regvart
Sead Alihodžić

No comments: