Tuesday, December 23, 2014

Beranovac 79.

19. avgusta održana i deveta i pretposlednja trka šampionata Juugoslavije na kružnima stazama za 1979. godinu.
Na vojnom poligonu Beranovac kod Kraljeva okupilo se preko 130 takmičara koji su se nadmetali u 5 klasa, jedino klasa automobila do 2000ccm, kao i na mnogim trkama te sezone, nije održana jer nije bilo dovoljno takmičara da bi se klasa bodovala.
Šampioni u klasama do 785ccc junior, 1150 grupa 2 i formuli fau su već bili poznati i pre kraja šampionata, ostalo je jos u klasama do 1150 grupa 1  i klasi fića seniora da se reši pitanje šampiona.
U klasi juniora Tihomir Aćimić je bez obzira na to što je već imao obezbedjenu šampionsku titulu ubedljivo trijumfovao ispred Otenhajmera, Markovića, Grujičića i ostalih..

Šamipion u fićama seniorima iz 1978. godine, Radiša Žurka, ozbiljno se naoštrio da opet  ponovi uspeh od prethodne godine ali mu to nije bilo lako obzirom da su i Šikloši i MIlenković imali isti cilj. Žurka je u Kraljevu za deseti deo dužine auta bio uspešniji od Aleksandra Šiklošija pri prolasku kroz cilj i tako osvojio važne bodove koji su ga postavili na čelo tabele.
Drugi kroz prošao je Šikloši, treći je bio Milenković ispred Predraga Aćimića, Djaniša, Rikića i ostalih.
Šikloši i Žurka
 Milovan Aćimić i Tihomir Filipović imali su pre ove trke isti broj bodova na tabeli tako da su na ovoj trci i treningu pre svega vodili žestoku borbu. Sa starta je najbolje krenuo Aćimić koji je vodio samo jedan krug kad mu je Filipović preuzeo tu poziciju i zadržao je do samog kraja. Aćimić nije uspeo ni da završi ovu trku što ga je koštalo pada na treće mesto na tabeli. Drugi u trci je bio Zroman ispred Lončara i Veselinovića.

U klasi do 1150ccm grupa 2 favoriti za pobedu su bili Urbančić i Atanacković kao i na prethodnim trkama u sezoni ali Atanacković zbog kvara svog nsu-a na treningu nije uspeo ni da se kvalifikuje za trku.
Urbančić je lako stigao do pobede čime je dodatno učvrstio već sigurno prvo mesto na tabeli, drugi je bio Rajko Vlah takodje u fiatu 128 sc kao i Urbančić, najniži stepenik podijuma je zauzeo Milavec ispred braće Dragoj i Blagoja Tomanovića.
Janez Urbančić
 U klasi formula slavio je Mičić koji je i oborio rekord staze Vece Holjveca vozeći prosečnom brzinom od 159km/h, drugi je bio Komnenović a za njim Šverko, Slavković, Fejzić i ostali.

Zlatan MIčić

No comments: