Sunday, November 8, 2015

Ušće 1980.

Treća trka šampionata Jugoslavije na kružnim stazama vožena je na beogradskom Ušću pred oko deset hiljada gledalaca po lepom i sunčanom vremenu.
Za vozače fića juniora ova staza je bila dosta lakša od kragujevačke pa je i više takmičara završilo trku, čak 17 njih. Mladi beogradski takmičar Boško Marković zbog smešnog kvara tačnije odvaljernog sedišta na njegovom fići propustio je idealnu priliku da trijumfuje pred svojom publikom. Tu šansu nije propustio njegov klupski kolega Milošević koji je trijumfovao ispred Tihomira Aćimića i tako zabeležio svoju prvu pobedu.

Stariji brat Predrag Aćimić nije dozvolio iznenadjenje u klasi fića seniora pa je pobedio sa desetak sekundi prednosti u odnosu na Slavka Miljkovića iz kragujevačke "Zastave". 
Treći je bio Ljubiša Milenković član "Jugoauta" dok su iza njih ostali Prokić, Milićević, Vujkov, i dr.
Trka u klasama fića kao i uvek obilovala je raznim izletanjima, okretanjima na stazi pa i prevrtanjima ali na svu sreću bez većih posledica.



U klasi do 1150ccm grupa 1 bilo je dosta drame, na čelnim pozicijama smenjivali su se pojedini takmičari i polako odustajali. Prvo je odsutao Milovan Aćimić posle par krugova vodjstva, zatim je na njegovo mesto došao Filipović kome je otkazao menjač pa je morao da uspori, Mišković se zatim prevrnuo zbog ulja na stazi a Peci Dobrohotovu je izgoreo dihtung glave motora tako da je do cilja kao prvi na kraju stigao Vlada Ranković sa malom prednošću u odnosu na Djordjevića. Treći je bio Zorman ispred Petrovića, Arčića, Devića, Filipovića, Djelmaša, Katunarića i ostalih.

Jovica Milovanović bio je junak klase do 1150ccm grupa 2, on je na prethodnim trkama dva puta bio četvrti ali mu se posrećilo na domaćoj stazi pred domaćom publikom. Od starta je poveo ispred Šustera i držao tu poziciju do samog kraja pobedivši sa 17 sekundi razlike ispred drugoplasiranog Dagmara Šustera u fiat ritmu. Treći je bio Milavec ispred Vlaha, Regvarta i Urbančića, svi u automobilima fiat 128


Milovanović i Šuster
Janez Urbančić
Antun Vidmajer je bio superioran u klasi do 2000ccm, Macukić, Djokić, Dačević i Kadić nisu bili na tom nivou vožnje kao Vidmajer pa su morali da se zadovolje pozicijma iza njega.
Da bi se trka bodovala klasu su morale da popune i tri zastave 101 od 1300ccm za čijim su volanima bili Antonić, Mićanović i Ježek ali naravno nisu mogli parirati ford escortima klase do 2000ccm.


Djokić i Vidmajer



No comments: