Wednesday, December 2, 2015

"Letnja Liga 1" 1978.

Prva od tri "Letnje Lige" održana je na beogradskom Ušću u organizaciji kluba "Akademac".
To je ujedno bila i četvrta trka šampionata Jugoslavije na kružnima stazama.
Trening je prošao u znaku protesta, nedozvoljenih startova, kašnjenja i sl.
Lučić, Horo i još nakoliko takmičara su odbijeni na tehničkom pregledu zbog kašnjenja pa je to izazvalo negodovanje od strane "oštećenih" takmičara, Kuvalja se žalio jer nije znao kad počinje merenje vremena na treningu pa nije na vreme dodao gas, Rudelić je nedozvoljeno startovao na treningu pa mu nije dozvoljeno da se pojavi na trci, Aćimić i Šikloši su se namerno udarali automobilima u toku treninga i umalo zaradili zabranu učešća u trci.

Trku je otvorila klasa fića juniora, Kunčer je poveo trku ispred Slavkovića i odmicao iz kruga u krug. Slavković se svim silama trudio da ga stigne što mu je otvorilo sumnju da je Kunčerov fića pripreman van homologacije pa je posle trke uložio protest na ispravnost Kunčerovog auta. Poredak na kraju trke bio je Kunčer, Slavković, Jovanović, Kornicer ali posle pregleda od strane tehničke komisije ustanovljeno je da je Kunčerov fića ipak bio van propisa pa je njegov rezultat brisan iz plasmana.


Jurjević i Kunčer

U klasi seniora na startu su pobegli Žurka, Milenković i Leniček. Žurka i Milenković su se smenjivali na vodećoj poziciji dok Milenković nije napravio grešku i pao na 5. mesto. Žurka je sigurno vodio do kraja i pobedio. Katunarić i Kustec su pokušavali da mu se približe ali nisu uspeli. Kustec je završio na drugom mestu dok je Milenković ipak stigao do treće pozicije ispred Katunarića, Prokića i Komnenovića koji se ne ovoj trci vratio u fiću ali ipak nije mogao bolje od ove pozicije. Ni ova klasa nije prošla bez protesta, Milenković je uložio prigovo na ispravnost vozila prve dvojice i četvrtoplasiranog Katunarića a bodovi su brisani samo Damiru Katunariću koji je i uložio žalbu jer nije bio na vreme obavešten o aktuelnoj homologaciji.

Najbolje vreme na treningu u klasi do 1150ccm grupe 1 imao je Vukčević. U trci je žestoko krenuo od samog starta praćen od strane Basarabe i Dobrohotova. Aćimić je posle jednog izletanja pao na 10. poziciju ali je odličnom vožnjom uspeo da se približi samom vrhu. Posle odustajanja Basarabe i Dobrohotova Aćimić je stigao i do vodećeg Vukčevića koji je napravio grešku i pobedu prepustio iskusnom Milovanu Aćimiću. Vukčević je završio kao drugi ispred Šiklošija, Berića, Filipovića i drugih.

Jedanaest automobila pojavilo se na startu trke u klasi do 1150ccm grupa 2.
Trku je poveo Atanacković u nsu tt ali je posle dva kruga morao da odustane zbog pucanja pneumatika. Na kratko je vodeću poziciju preuzeo Urbančić u fiatu 128 ali je morao prepustiti Milovanoviću u odličnom abartu koji nije dozvolio iznenadjenje do kraja. POredak ove kalse na kraju trke bio je Milovanović, Urbančić, Milavec, Z. Dragoj, Merlić i Hribar.


Jovica Milovanović abarth 1000 tcr
U najačoj klasi do 2000ccm učestvovalo je samo šest takmičara a poredak je bio Gluhak, Vidmajer, Djokić i Halik, svi u escortima rs 2000, iza njih su još bili Černigoj u askoni i Mitrović u simki.

No comments: