Monday, July 13, 2015

Oslobodjenje Zagreba 76.

Preko dvadeset hiljada gledalaca, 83 takmičara, izvanredne mere bezbednosti i izuzetno pripremljena staza dužine 3300m uz aveniju Većeslava Holjevca neke su od karakteristika druge trke šampionata Jugoslavije na kružnim stazama za 1976. godinu održanoj u Zagrebu. Ovo takmičenje je još jednom pokazalo da se trke mogu voziti i po gradskim ulicama a da budu bezbedne, pored obezbedjenja u vidu policije i redara postavljena je i drvena ograda u dužini od 4000m koja je odvajala publiku od staze. 
Bilo je dosta favorita u svim klasama, neki su propustili prvu trku na Krku pa su iskoristili priliku da u Zagrebu prikupe značajne poene za nastavak šampionata.

U klasi do 785cc najbolji je ponovo bio Jovo Berić član "Dinama", drugi je bio njegov klupski kolega Leniček ispred Basarabe, Katunarića, Šiklošija i Djaniša.


Jovo Berić i Vlado Leniček

U klasi do 850ccm ovoga puta najuspešniji je bio Ivančić, posle trećeg mesta na Krku domogao se prve pozicije ispred Mujića, Nekića i Lončara, svi u abartima 850.

Komnenović je slavio u klasi do 1000ccm, posle kvara na njegovom abartu na Krku ovde je pokazao da je jedan od glavnih pretendenata za titulu.
Drugi je bio Vidmajer u nsu tt, zatim je sledio Milovanović u abartu, Dobrohotov u nsu, Bukvić, Miloradović i drugi.

Nacionalna klasa do 1150ccm, je sve zanimljivija, iako su Milavec i Vidic već malo odmakli sa bodovima i pokazali da su oni taj dvojac koji će predvoditi kolonu u sezoni ne treba isključiti iz igre ni odličnog Šustera koji je završio na trećoj poziciji.

U najačoj klasi do 1300ccm najbolji je bio Atanacković, pobednik prošle trke Regvart morao je da se zadovolji trećim mestom iza Kaučića a ispred Rojtinića.

Vozači formula su nastavili da oduševljavaju publiku, treba podsetiti da je ovo bilo drugo pojavljivanje ovih bolida u Jugoslaviji. Na ovoj trci se pojavio i Jovica Paliković a takmičari su se dogovorili sa organizatorom da u slučaju kiše prekinu trku jer nisu svi raspolagali kišnim pneumaticima a takodje i rezervnih delova je bilo malo pa je svako izvadio šta je imao, stavio na jednu gomilu, tako da je svako mogao da uzme sta mu treba, ako zatreba, što je pokazalo jednu slogu medju takmičarima i cilj da trka prodje što bolje sa što više bolida na stazi.
U trci je najbolji bio Goran Štrok, drugi je bio Gluhak ispred Langa, Pušnika, Palikovića, Šustera i Lazića.



No comments: