Wednesday, December 4, 2013

Nestor Milanov

Rodjen je 1931. godine u Banatu i u svet auto-moto sporta ulazi krajem 50ih godina kao motociklista u klasi 250ccm.
Ubrzo prelazi na automobile, nastupao je za volanom fiće, abarta 850, nsu-a i zastave 101.
Beležio je odlične rezultate na kružnim i reli takmičenjima, pobedjivao na reliju Sutjeska, Sajamskom reliju i učestvovao na mnogim drugim reli takmičenjima.
1970. godine se pojavo na reliju "London-Meksiko" koji je bio dug 25.750km i prolazio kroz 28 zemalja Evrope i Južne Amerike. Na startu u Londonu  19. aprila 1970. godine, medju 104 posade iz sveta našla se i naša posada u sastavu Ivica Vukoj(arhitekta), Nestor Milanov(reli vozač) i Sreten Djordjević(student stomatologije) u pežou 404 dizel.
Automobil je bio potpuno serijski sa gomilom rezervnih delova i alata neophodnih za tako dug put. Naša ekipa je odlično krenula i napredovala kako je reli odmicao, uz par sitnih kvarova i gumi defekata ostavljala je iza sebe daleko zvučnija imena iz sveta trka i daleko naprednije i spremnije automobile. Nestor je bio jedini poznavalac mehanike u ovoj ekipi tako da je za sredjivanje svih kvarova i rešavanje raznih problema oko automobila on bio zadužen.
Ruska fabrička ekipa "moskvič" je dosta značila našoj ekipi obzirom da su im pomagali tokom ovog relija posebno na terenima Latino Amerike. Uz razne kvarove i teške vremenske uslove preko Brazila, Urugvaja i Argentine stiglo se i do Anda a zatim i Čilea gde naša posada završava ovaj svoj nastup jer zbog kašnjenja od 20ak minuta biva diskvalifikovana sa ovog takmičenja. Na cilj u Meksiko Siti stigle su samo 23 posade. Pobednik relija bio je Hanu Mikola u ford eskortu 1850 gt.

 Tokom karijere Nestor je promenio nekoliko suvozača medju kojima je bila i njegova supruga Lia a najviše vremena u automobilu sa njim kao suvozač proveo je Sveta Siljanović

 Na kružnim trkama najveći uspeh mu je bio 1969. godine u Brnu gde je zauzeo 3. mesto sa abartom 850.

No comments: