Monday, November 25, 2013

Butmir 1979.

Na aerodromu Butmir kod Sarajeva održana je treća trka šampionata Jugoslavije na kružnim stazama.
U klasi do 785cc juniora ubedljivo je trijumfovao Tihomir Aćimić ispred Markovića, Jovanovića, Paunovića i Emrića.

U klasi seniora razlika na treningu izmedju prvog i tridesetog vozača bila je samo 5 sekundi a stotinke su odlučivale ko će se plasirati za nedeljnu trku a ko ne.
Poredak posle nedeljne trke bio je Žurka, Janković, Aleksandar Šikloši, Predrag Aćimić itd.
Aćimić je posle trke uložio protest na Vlaha, Milenkovića i Šiklošija a Miljković na Aćimića, Bidermana, Komnenovića i Georgijevskog.
Nakon detaljnog pregleda od strane tehničke komisija AMSJ-a ustanovljeno je da fiće Vlaha i Georgijevskog nisu bile adekvatne težine koja je propisana u homologaciji već su bili 15kg lakši, kod Bidermana je ustanovljeno da je hod klipa bio veći od dozvoljenog dok su Komnenović i Milenković diskvalifikovani zbog nedozvoljenih prepravki na dinami.

U klasi popularnih kečeva prvih pet krugova "na braniku" su se vozili Milovan Aćimić i Jožef Šikloši ali je Jožef morao da odustane zbog pucanja pneumatika pa je pobedu odneo Aćimić ispred Veselinovića i Zormana. Četvrti je bio Lučić pa za njim Lončar, Filipović i Jereb.

Tanasije Kuvalja je slavio u klasi do 1150ccm grupa 2 ispred Urbančića i Milaveca, sva trojica u vozilima fiat 128, iza njih su završili Dragan Dragoj u abartu, Vlah, Šuster i Merlić.

Klasa do 2000ccm nije obilovala velikim brojem vozila kao prethodne, samo njih 6 se pojavilo na startu a najbolji je bio Antun Vidmajer ispred Matovića, Gluhaka, Djokića i Kadića.
Gluhak je uložio prigovor na Matovićev eskort i ispostavilo se da je bio u pravu sto se tiče nedozvoljenih prepravki na motoru. Tehnička komisija je utvrdila da su na Matovićevom automobilu polirani usisni kanali u glavi motora tako da je konačni poredak u ovoj klasi bio Vidmajer, Gluhak i Djokić.

U klasi formula na startu se našlo četiri bolida a pobedio je Komnenović ispred Mičića i Holjeveca, četvrti je bio Žarko Tus pa za njim Katić, Fejzić, Trninić i ostali.
Žarko Tus


No comments: