Saturday, March 30, 2013

"Evropski Trofej Budućnosti"

Četvrta trka ovog takmičenja vožena je na autodromu "Beranovac" kod Kraljeva 1976. godine.
Šampionat je bio zamišljen kao "endurans" takmičenje gde su se trke vozile i po nekoliko sati a učestvovala su vozila "grupe 1" podeljena u više klasa.
Na trci u Kraljevu koja je trajala 2 sata pored naših, pojavilo se i dosta vozača iz Evrope.
Johan Vajshajdinger, tada vodeći vozač u ovom šampionatu i u Kraljevu je uspeo da trijumfuje sa opel komodorom od 3 litre u klasi preko 2000ccm, vozeći prosečnom brzinom od 139km/h nije uspeo da obori rekord staze ali je iza sebe bez većih problema ostavio Mihaela Miningera takodje u opelu i Heralda Nehera u bmw-u 3.0



Italijani Franko Furlaneto i Dino Grasi bili su najbolji u klasi do 2000ccm obojica za volanima alfa romea dok je u klasi do 1600ccm slavio nemac Hans Novak u audiju 80 ipsred belgijanca  Šapela u alfi i italijana Djentule takodje za volanom alfe.



 U klasi do 1300ccm pored trojice nemaca pojavilili su se i naši takmičari Marjan Kulundžić u fiatu 128, Paja Komnenović, Miki Živanović i Peca Dobrohotov u zastavama 101 kao i Bošković u miniju 1275 gt. Najbolje plasirani domaći takmičar je bio Kulundžić iza nemaca Urmahera u alfi i Hafa u krajsleru, drugi nemački vozač takodje za volanom krajslera jer pred kraj trke imao problema sa automobilom koji se zapalio pa je tako Kulundžić uspeo da stigne do 3 mesta u klasi i 10. u generalnom plasmanu.
Komnenović i Živanović su vodili odličnu borbu u svojim zastavama ali je Komnenović bio uspešniji obzirom da je Živanović imao problem sa jednim od zaostalih takmičara, inače treba pomenuti i da je Komnenović vozio na mišelin gumama dok je Živanović nastupao sa domaćim trajalkama koje su se odlično držale u prvoj polovini trke ali su kasnije počele da popuštaju.
Bošković i Dobrohotov su se takodje odlično vozili da bi posle jednog sata vožnje Dobrohotov napravio grešku, izleteo sa staze i oštetio svoj automobil. Bošković je bez obzira na odličnu vožnju ipak dosta zaostajao za Komnenovićem i Živanovićem.

Za Predraga Dobrohotova trkački dan nije bilo završen obzirom da ga je čekao još jedan nastup u klasi formula u kojoj je debitovao i odlično vozio. Pobednik ove klase i novi rekorder staze bio je Mladen Gluhak vozeći prosečnom brzinom od 147,6km/h
Gluhak formula super fau


No comments: