Friday, March 8, 2013

12. Sajamski reli

Održan je aprila 1976. godine u organizaciji beogradskog kluba "Akademac" pod pokroviteljstvom "Beogradskog Sajma" i "Naftagasa".
Posle starta ispred beogradskog sajma reli je išao itinererom preko Barajeva do Arandjelovca, Čačka, Vrnjačke Banje i Stopanje pa opet nazad do Beograd gde je bio i cilj.
Startovalo je 75 posada a na cilj relija stiglo samo 27 zbog dosta odustanja usled loših terena po kojima se vozilo. Čak 18 posada je zalutalo na reliju a veliki broj njih kasnio na kontrole što je govorilo o težini ovog relija tj samih etapa ali je bilo potrebno i pažljivo čitanje karata i saobraćajnih znakova.
U najačoj klasi preko 1300ccm nisu se pojavili Paliković i Alihodžić pa je pobeda relativno lako pripala Alešu Pušniku u renou 12 gordini koji je ovoga puta radio kako treba i nije ga izdao.
Edo Holtaner je takodje nastupao za volanom renoa 12 i bio je jedini koji je mogao da ugrozi Pušnika. Dagmar Šuster se po drugi put pojavio na reliju i opet u pozajmljenom bmw-u 2002 i zauzeo odlično 3. mesto u klasi ispred Petrovića i Lampe.
Aleš Pušnik reno 12 gordini
Dagmar Šuster bmw 2002
 U klasi do 1300ccm pojavilo se 10 posada ali su samo 2 stigle do cilja. Drago Zonta u nsu-u tt bio je uspešniji od Vidljinovića u svom porodičnom audiju 80.
Favoriti klase do 1150ccm grupa 2, Momir Arsić i Dragan Vučković ovoga puta nisu stigli do cilja, Arsiću je na zastavi 101 pukao nosač motora a ni Vukčović sa škodom nije imao više sreće.
Pobedio je Zoran Marić takodje u škodi ispred tima "Balkanija", drugi je bio Milovanović sa zastavom 101 ispred Matijevića, Blanuše i Mikija Živanovića koji je zbog nedostatka novčanih sredstava i guma jedva izvezao ovaj reli.
U slabijoj klasi do 11500ccm grupe 1 glavnu reč su vodili Krsmanović, Milavec i Vidic u zastavama 101 koji su se od brzinca do brzinca smenjivali na čelnoj poziciji. Posle jednog od brzinaca reli je napustio Krsmanović zbog pucanja gume i kvara menjača a Vidić je uspeo da osvoji prvo mesto ispred Janeza Milaveca, Markovića, Vučkovića i Vesnića.
U nacionalnoj klasi do 785ccm na cilj je stiglo 6 od 15 posada koliko je startovalo. favorit relija Mile Petković jer vrlo brzo odustao zbog problema na svom fići pa je Zoran Basaraba lako došao do pobedničkih bodova u klasi i do odličnog 10. mesta u generalnom plasmanu, drugi je bio Simončić ispred Črniveca i Jovanovića, svi u vozilima marke zastava 750.
Zoran Basaraba
posada Simončić-Hvala




No comments: