Friday, January 17, 2014

"Letnja Liga 1" 1979

Prva trka tradicionalne letnje lige vožena je 10. juna i tako otvorena mini sezona od tri uzastopne trke na beogradskom ušću. To je inače bila i peta trka za prvenstvo Jugoslavije, ovoga puta u organizaciji beogradskog Akademca.

U najslabijoj klasi opet je trijumfovao Tihomir Aćimić, ubedljivo kao i na prethodnoj trci u Kragujevcu. Drugi je bio Darko Otenhajmer ispred Pialea, Jovanovića, Paunovića i Ristića.
U klasi fića seniora najbolje se snašao Radiša Žurka koji je pobedio posle otpadanja točka na fići Predraga Aćimića koji je do skoro samog kraja trke vodio. Po ko zna koji put se desila ista stvar a to je pucanje felne što je bio čest slučaj i na zastavama 101 u klasi do 1150ccm, samo srce felne je ostajalo pričvršćeno zavrtnjima za glavčinu ali je ostatak otpadao sa vozila. Treći u klasi seniora bio je Šikloši ispred Milenkovića i Prokića.

 U klasi do 1150ccm grupe 1 iznenadjenje je priredio Tihomir Filipović koji se prvo probio na treću poziciju a zatim dva kruga pre kraja uspeo da obidje i vodećeg Milovana Aćimića. Dobrohotov je dugo držao treće mesto ali je u zadnjem krugu pao na šestu poziciju zbog raspadanja pneumatika na njegovoj zastavi. Konačan poredak u ovoj klasi bio je Filipović, Aćimić, Veselinović, Zorman, Lončar, itd.

 Takmičare klase do 1150ccm grupe 2 omela je kiša. Trka je krenula po suvom ali je posle nekoliko krugova udario pljusak koji je iznenadio sve takmičare. U celoj gužvi najbolje se snašao Atanacković koji je uspeo da svog nsu-a održi na stazi iako je imao gume za suvo, jedini je Šverko pre početka trke, sluteći kišu, uspeo da zameni tri pneumatika, za četvrti nije bilo vremena i baš taj ga je izdao u sred trke pa je i ovu morao da poslmatra van staze.
Atanacković je pobedio sa krugom prednosti ispred Delmora u abartu, Milaveca i Kuvalje u fiatima 128, Marinkovića u nsu i ostalih.
Dragan Dragoj i Boban Atanacković
 Klasa do 2000ccm nije vožena zbog malog broja takmičara.

No comments: