Thursday, September 10, 2015

Grobnik 1980.

"INA 80" bio je naziv trke kojom je otvoren šampionat Jugoslavije na kružnima stazama za 1980. godinu.
Posle otkazivanja trke u Sarajevu, po hladnom i kišovitom vremenu na Grobniku okupilo se oko 8000 gledalaca i 160 takmičara koji su se nadmetali u šest klasa.
U najslabijoj klasi do 785ccm junior najbolji je bio Darko Otenhajmer iz "amtd Beograd" vozeći prosečnom brzinom od 98km/h, drugi je bio Tihomir Aćimić ispred Bojovića, Brentuna, Markovića, Kovačevića i dr.

U klasi fića seniora pobedu je odneo Stojan Vlah vozeci prosečno 105km/h.Iza njega su trku završili Miljković, Milenković, Pavlin i P. Aćimić

Stojan Vlah

U klasi do 1150ccm grupa 1 popularnim kečevima najbolje se snašao Dragan Ivanović iz beogradskog "Jugoauta" medjutim posle protesta koji su uložili Filipović i Blanuša tehnička komisija je Ivanovićev auto proglasila "naispravnim" zbog nedozvoljenih prepravki tako da su njegovi bodovi brisani a konačni plasman u ovoj klasi bio je : Filipović, Djelmaš, Blanuša, Mirić, Ranković i drugi.

 Borivoj Blanuša

Klasom do 1150ccm grupa 2 dominirala su uglavnom vozila marke fiat. Najbolji na treningu je bio Marino Ivančić koji se posle četiri godine pauze i titule postignute za volanom abarta vratio trkama. On se pojavio u fiat ritmu braneći boje "amd Matulj" i posle odličnih kvalifikacija u trci pada na začelje kolone zbog lošeg starta prouzrokovanog neadekvatnim gumama. 
Marino je krenuo trku na slik gumama iako staza nije bila potpuno suva tako da je u prvim krugovima imao problema da obuzda svoj automobil ali kako je trka odmicala i kako se staza sušila bio je sve brži i tako stigao do vodećeg Urbančića u fiatu 128 sc.
Prošlogodišnji prvak Urbančić je imao problema sa svojim autom pa je vodeću poziciju lako prepustio Ivančiću koji je stigao do cilja i zabeležio pobedu na samom početku sezone.
Iza Ivančića ostali su Rajko Vlah, Mario Delmoro, Jovica Milovanović, Nikola Rudelić, svi u vozilima fiat 128.

Ivančić, Urbančić, Atanacković
Rajko Vlah i Mario Delmoro
U klasi do 2000ccm nije bio puno takmičara a najbolji je bio Ratko Djokić ispred Draga Macukića i Antuna Vidmajera svi u automobilima ford escort. iza njih su trku završili Durlen u bmw-u i Bogdanović u golfu. 

Vidmajer, Macukić i Djokić
U klasi formula slavio je Vladan Slavković vozeći prosečnom brzinom od 138km/h, drugi je bio Tanasije Kuvalja a treći Jože Finžgar ispred Šverka i Jerančića.
Prošlogodišnji šampion Zlatan MIčić nije uspeo da se kvalifikuje za trku.



No comments: