Saturday, October 15, 2016

Ušće 1977.

U organizaciji "Akademca" i "Crvene Zvezde" održana je poslednja trka prvenstva Jugoslavije za 1977. godinu. Iako su šampioni po klasama već bili poznati takmičare to nije sprečilo da se i na ušću još jednom dokažu i pokažu pred mnogobrojnom publikom. Kao i po običaju najviše je "prštalo" u klasi fića, česta izletanja, okretanja i guranja ni ovoga puta nisu izostala ali to nije smetalo Aćimiću da zabeleži još jednu pobedu, treću u sezoni, i tako osvoji naslov prvaka u klasi do 785 kubika. Drugi na trci je bio Milenković ispred Žurke, Tomića i Jankovića.
Još jedan šampion na ovoj trci samo je dokazao nadmoć u svojoj klasi ubedljivo pobedivši ispred konkurencije pa čak i ispred takmičara iz jače klase. Josip Lončar je i ovoga puta svog abarta 850 doveo do cilja vodeći od starta do kraja trke ostavivši iza sebe Nekića, Vlaha, Arsenijevića, Merlića i druge.

U klasi do 1000ccm najbolji je bio Šverko, auto ga je ovog puta služio kako treba, Šverko nije popuštao ni kad su glavni konkurenti odustajali ali mu to nije bilo dovoljno za naslov prvaka. Titulu je odneo Milovanović iako je ovu trku završio tek na 5. mestu zbog problema sa svojim automobilom ali i uz puno sreće jer je Macukićev abarth posustao na samom kraju trke tako da je bukvalno morao da ga ugura kroz cilj i tako završio na 4. mestu. Macukiću je samo druga pozicija odgovarala i čvrsto ju je držao do kraja trke ali kako je ovaj sport nepredvidiv sve je moguće pa tako i problemi u samoj završnici trke. Drugu poziciju je zauzeo Dragoj ispred Vidmajera, obijica u automobilima marke nsu.


abarth 1000 Jovice Milovanovića
start klase do 850 i
1000ccm, Milovanović i Šverko u prvom redu

Veoma jaka konkurencija bila je i u klasi do 1150ccm grupe 1. Na treningu su najbolji bili Lučić i Dobrohotov koji je i izleteo i prilično oštetio svoju zastavu. U trci Lučić je poveo ali i ubrzo pogrešio i pao na 5. mesto a čelo kolone preuzeo Komnenović ispred Milaveca, Šiklošija i Božića. Tim redosledom su stigli i do cilja. Na ovoj trci se pojavio i Šuster iako je trebao da vozi trku za evropski šampionat ali usled nedostatka finansija ipak je došao na Ušće ali nije imao puno sreće obzirom da se na treningu prevrnuo i oštetio svoj automobil.



Naslov prvaka u ovoj klasi odneo je Šikloši dok je vicešampionsku titulu osvojio Komnenović.

U najačoj klasi do 1300ccm svi su očekivali pobedu Zeljka Hercega koji je zabeležio četiri pobede sa moćnim ford escortom bda ali ovog puta je bolji bio Tanasije Kuvalja u nesto slabijem fiatu 128. Kuvalja je i na treningu bio bolji od Hercega pa je tako i trka krenula dok Herceg nije morao da odustane zbog problema sa automobilom. Kuvalja je trku rutinski priveo kraju vozeći prosečnom brzinom od 99,5km/h ostavivši iza sebe Urbančića, Radomana (nsu tt) i Rudelića (alfa romeo gtaj)


Željko Herceg

No comments: