Friday, February 8, 2013

Glisantin reli 1970.

Poslednje reli takmičenje za šampionat Jugoslavije u 1970. godini održano je na teritoriji Vojvodine u organizaciji auto kluba "Neoplanta" iz Novog Sada kome je ovo bio debi u organizaciji sportskih takmičenja. Start i cilj relija bio je u Novom Sadu 24. i 25. oktobra 1970.
Itinerer dugačak 1122km sadržao je i 4 brzinska ispita vožena na Fruškoj Gori kao i jedan ispit ubrzanja i spretnosti.
 Na ovom reliju rešavalo se pitanje šampiona u nekim od klasa dok je u nekim klasama sve već bilo rešeno pa su neki od vozača i izostali sa ovog takmičenja.

Ovaj reli je doneo i dve novine kad su u pitanju ovakva takmičenja, prva je da su vozači posle svakog ispita dobijali svoje vreme i vreme svojih konkurenata tako da su u svakom momentu i pre kraja relija mogli znati svoje pozicije i bodove kojima raspolažu tokom raznih ispita.
Druga novina je postavljanje svetlosnih obeležja na odredjenim i kritičnim takčama brzinskih ispita što je posebno zančilo u noćnoj vožnji.
Ove izmene su sigurno olakšale vožnju i sam reli što je i izjavio pobednik relija Jovica Paliković  Jedna od zamerki favorita ovog relija je bio i mali broj brzinskih ispita, samo 4 brzinca nisu išla u prilog takmičarima jer se posle greške na jednom od njih vreme teško nadoknadjivalo.
Reli je trajao 18 časova a od 48 posada sa starta relija na cilj je stigla 31 posada.
Pobedu u generalnom plasmanu odneo je Jovica Paliković a kolege su mu na jednom od itinerera priredile doček stigavši kraćim putem pre njega na šta je on začudjeno upitao : "Šta je to dečki vozili ste prečicom?" i dobio odgovor jednog od iskusnijih takmičara " Pa ko je lud da ide dužim putem kad postoje prečice, ti si sigurno početnik ali mlad si naučićeš."
Paliković prima pehar od direktora relija Malenčića
 Rezultati po klasama:
do 785ccm : Ferlež, Bedenik, Trezelj, šampion u klasi bio je Miodrag Živanović.
do 850ccm: Stabkov, Kremanović, Pačanin, šampion klase je Štimac
do 1000ccm: Kadić, Smiljanić, Vujić, titulu šampiona odneo je Dubravko Smiljanić ispred Fadila Kadića
do 1300ccm: Paliković, Karlavaris, Vučković , šampion Paliković reno 8 gordini
do 1600ccm: Novaković, Kolić, Bartolj. Šampion je bio Djordje Novaković u bmw-u 1602 ispred Petra Kolića u fiatu 124 s
preko 1600ccm: Gluhak, Santo, Gradinovački. Šampion je bio Mladen Gluhak bmw 2002 ti.
Petar Kolić fiat 124 s
Ivica Karlavaris nsu tts







No comments: