Monday, December 3, 2012

Formula DMB


Formula DMB 850 S napravljena je 1970 godine u institutu za motore u Rakovici. Na projektu je učestvovalo 30 ljudi i planirana je bila proizvodnja od 30 primeraka ovog modela koji bi bili podeljeni auto klubovima za učešce na trkama u Jugoslaviji. 
Zbog nedostatka novca do realizacije ovog plana nije došlo a jedini primerak koji je napravljen završio je na fabričkom otpadu i godinama propadao dok se jedan broj ljudi, koji je prvobitno i učestvovao na ovom projektu, nije rešio da preuzme stvar u svoje ruke i restaurira taj bolid.
1995 godine završena je restauracija formule i ona se danas nalazi u muzeju Brace Petkovića koji je i bio jedan od učesnika i pokretača ove restauracije.
Treba napomenuti da je formula 1970 godine bila u potpunosti u skladu sa tadašnjim trkačkim standardima. Šasija je bila od cevaste konstrukcije, karoserija od aluminijuma, motor smešten ispred zadnje osovine, rezervoar za gorivo izmedju motora i vozača a hladnjak i akumulator smešteni napred zbog bolje raspodele težine.

Osnovne karakteristike bolida su: 

motor 850ccm sa 50 konja
četvorostepeni menjač sa hodom u nazad
ubrzanje 0-100km oko 12 sekundi
maksimalan brzina oko 160km/h
masa vozila 380kg
dužina 3700mm
širina 1580mm
visina 800mm 

 Formula je i danas u voznom stanju, kako sam i napomenuo nalazi se u muzeju i svake godine se okrene par krugova sa njom u čast beogradskom grand priju iz 1939. godine 




No comments: